ایران نیوز

سه‌شنبه، تیر ۳۱، ۱۳۹۳

علت خودداری داعش از حمله به اقلیم کردستان در نگاه کارشناسان

تحلیلگران هدف عمده داعش از حمله به عراق را ساقط کردن دولت مرکزی عراق دانسته و می گویند ستیزه جویان داعش نمی توانستند همزمان در دو جبهه درگیر شوند.
به گزارش کردپرس گروه ستیزه جوی داعش در روز 10 ژوئن 2014 توانست شهر موصل و بعدا برخی از مناطق استانهای الانبار و صلاح الدین عراق را تصرف کند. تلاش آنها برای پیشروی به سمت مناطق مرکزی عراق و از جمله بغداد و نیز خودداری آنها از حمله به اقلیم کردستان تفسیرهای متفاوتی از سوی دولتمردان عراق و برخی کارشناسان به همراه داشت. نخست وزیر عراق اربیل را به همکاری با نیروهای داعش علیه دولت مرکزی عراق متهم کرد وبرخی کارشناسان هم همکاری کردها با داعش را که اختلافات عمده ای با بغداد دارند، دور از ذهن نمی دانند.
اما برخی کارشناسان سیاسی و نظامی دلایل دیگری را برای خودداری داعش از حمله به اقلیم کردستان بر می شمارند.
علی خدری، مشاور آمریکائیان در عراق از سال 2003 تا 2009 و مدیر فعلی مرکز دراگومن پارتنر در دبی به العربیه گفته است:« ستیزه جویان یک هدف داشتند وآن هم ساقط کردن دولت مرکزی عراق بود. آنها نمی توانستند همزمان در دو جبهه یعنی در یک جبهه علیه کردها در شمال و در جنوب مقابل نیروهای دولتی درگیر شوند.»
وی درباره اتهام مالکی علیه کردها برای همدستی آنها با داعش می گوید:« مالکی فکر می کند تمام ستیزه جویان عرب سنی داعشی هستند اما تنها 5 تا 10 درصد از مخالفان مالکی داعشی هستند؛ 20 درصد ستیزه جویان بعثی و 70 تا 75 درصد آنها اعضای قبایل عرب سنی هستند و چون برخی بعثیها و رهبران قبایل مانند شیخ علی حاتم و احمد دباش در اربیل دفتر دارند، مالکی فکر می کند در اقلیم کردستان توطئه بزرگی علیه وی برنامه ریزی شده بود.»
مایکل پی پریجنت، مشاور آمریکایی سابق نیروهای پیشمرگ در موصل و کرکوک و مدرس در دانشگاه دفاع ملی آمریکا در واشنگتن علت اتهام مالکی به کردها را ناراحتی وی از خودداری نیروهای پیشمرگ از درگیری با داعش در موصل و جلوگیری از سقوط این شهر به دست ستیزه جویان می داند.
وی درباره علت خودداری داعش از درگیری با نیروهای پیشمرگ و پیشروی به سمت اقلیم کردستان به العربیه می گوید:« علت اصلی این است که کردها در عراق مرزهای ملی برای خود دارند و با ایجاد مکانهای بازرسی متعدد از آن حفاظت می کنند و به انواع سلاحهای سبک و سنگین مجهز هستند وبر خلاف هرج و مرج دائمی در بیشتر مناطق دیگر عراق، کردها امنیت را در مرزهای خود در بالاترین سطح نگاه داشته اند.»
وی افزود:« کردها می دانند که چه کسانی از مرزهای آنها خارج شده و چه کسانی به اقلیم کردستان وارد می شوند.»
مایکل پریجنت با اشاره به اینکه سنیها، مسیحیان و حتی برخی شیعیان برای فرار از ناامنی در عراق به اقلیم کردستان می روند، نیروهای پیشمرگ را شبه نظامیانی ورزیده و منظم توصیف کرد که از مناطق کردنشین و منافع کردها دفاع می کنند.
وی در عین حال اشاره می کند که درگیری میان نیروهای داعش و پیشمرگ در مناطقی که به طور سنتی در کنترل کردها نبوده ادامه یابد.
عبدالرحمان الشیخ، کارشناس استراتژیست در کرکوک هم اشاره می کند که قبایل عرب سنی کرکوک روابط خوبی با کردها دارند و برخی حملات داعش به نیروهای پیشمرگ برای تحریک کردها بوده اما قبایل عرب همانگونه که در دو هفته پیش اتفاق افتاد، برای پایان درگیری دخالت کردند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر