احتمال بروز فاجعه انسانی در کوبانی
سوسن محمدخانی غیاثوند:
برخی فعالان کرد از احتمال بروز فاجعه انسانی در کوبانی خبردادهاند. سال گذشته در رسانهها اعلام شد که گروه افراط گرای داعش، مردم کوبانی را به محاصره اقتصادی تهدید کرده است.
همچنین در روزهای پایانی سال گذشته زازا مستو از فعالان کورد در کوبانی گفته بود: تاسیسات سد تشرین به دست گروه داعش افتاده و آب و برق کوبانی به وسیله نیروهای این گروه قطع شده است.
آنطور که فعالان کورد می گویند ترکیه مرز خود را به روی کردستان سوریه بسته است. اقلیم کردستان عراق نیز در مرز با کردستان سوریه اقدام به حفرخندق کرده است.
نیروهای داعش با تسلیحاتی که در عراق به دست آوردهاند بر حملات خود به سمت کوبانی افزودهاند. کوبانی از شهرهای بزرگ کردستان سوریه در شمال این کشور است که با روستاهای اطراف خود بیش از پانصدهزار نفر جمعیت دارد. حزب اتحاد دمکراتیک از سال ۲۰۱۲ در منطقه کوبانی اعلام خودمختاری کرده است.
دکتر کامران متین، دانشیار روابط بینالملل دردانشگاه ساسکس بریتانیا طی مقالهای در رادیو زمانه نوشته است: تا کنون نیروهای نظامی کرد، که در «واحدهای حفاظت مردمی» وابسته به «حزب اتحاد دموکراتیک» سازمان یافتهاند، توانستهاند علیرغم اینکه تنها به سلاحها و تجهیزات سبک دسترسی داشتهاند از پیشروی نیروهای داعش و سقوط کوبانی جلوگیری کنند. اما چشمانداز توانایی آنها در مقابله با نیروهای بسیار مجهزتر داعش که اکنون از نفرات بسیار بیشتر و پشت جبهه و امکانات تدارکاتی بسیار وسیعتری نیز برخوردارند چندان امیدوارکننده به نظر نمیرسد.
صالح مسلم، رهبر حزب اتحاد دموکراتیک نیز گفته است: «ما می دانیم که حدود ۳۰۰-۴۰۰ نفر از کردهای ترکیه همراه ما در حال جنگ با داعش هستند. ولی اسلحههای ما کم و نارنجکهای ما در مقابل تانکهای داعش بی تاثیرند.»
حکومت اقلیم کردستان حاضر به همکاری با حزب اتحاد دموکراتیک برای مقابله با داعش نشده است. آنطور که دکتر متین نوشته است حزب اتحاد دموکراتیک از سوی حکومت اقلیم کردستان به شکلی غیررسمی به همکاری با نیروهای بشار اسد متهم شده است. همچنین حکومت اقلیم کردستان مدعی شده است که حزب اتحاد دمکراتیک اجازه مشارکت فعال به حزب دموکرات سوریه در ساختار قدرت را نمی دهد.
روز گذشته ویدئویی توسط فعالان کورد منتشر شد که در آن نشان می داد تعداد زیادی از مردم بی سلاح کورد در ترکیه با هلهله، شادی و پاره کردن سیمهای خاردار و عبور از مرز برای کمک به مردم کوبانی وارد خاک این منطقه در کوردستان سوریه شدهاند.
مایکل استیونز و سوفیا بربرانی طی گزارشی در بیبیسی نوشتهاند: کمیته حفاظت مردمی کردها ادعا میکند که داعش در حملات تازه خود به کوبانی از سلاحهای شیمیایی که بر اساس این ادعاها از کارخانه سلاح شیمیایی مُتنی در نزدیکی بغداد بدست آورده، استفاده کرده است. درستی عکسها و شواهد پزشکی ارائه شده بوسیله نیروهای کرد اما هنوز باید از طرف ناظران بینالمللی تایید شود.
صالح مسلم، رهبر کمیتههای حفاظت مردمی کرد بر اساس گزارش بیبیسی گفته است: «سلاحهای شیمیایی استفاده شدهاند، ما نمونههایی برای آزمایش در دیاربکر برداشتهایم. آنها یک نوع سلاح شیمیایی هستند ولی ما کاملا مطمئن نیستیم.»
طبق همین گزارش ردور خلیل، سخنگوی کمیتههای حفاظت مردمی کرد هم خواستار «دخالت فوری جامعه بینالمللی و انجام وظیه آنها در کوبانی» شده است.
فعالان کرد کمپینی را برای حمایت از مردم کوبانی راهانداخته اند. صفحهای برای این کمپین و انتشار آخرین اخبار منطقه کوبانی تحت عنوان «کوبانی تنها نیست» در فیس بوک درست شده است. افراد مختلفی در این صفحه به انتشار عکسهای خود برای حمایت از مردم کوبانی اقدام کردهاند. در دست همه آنها کاغذی دیده می شود که بر روی آن جمله «کوبانی تنها نیست» به زبانهای کردی، انگلیسی و یا فارسی نوشته شده است. حمایت کنندگانِ مردم کوبانی در این صفحه از شهرها و کشورهای مختلف هستند.
با تنگ تر شدن حلقه محاصره کوبانی و افزایش شدت حملات داعش به این منطقه، سالمندان هم درکوبانی مسلح شدهاند. عکسهای ارسال شده از کوبانی در شمال سوریه زنان مسنی را نشان می دهد که اسلحه به دست در میان سنگرها در حال دفاع از منطقه هستند. با قوت گرفتن احتمال استفاده داعش از سلاح شیمیایی این نگرانی بوجود آمده که نیروی افراطی داعش بخواهد از هر ابزاری برای تصرف کوبانی و علیه مردم این منطقه استفاده کند.
چاغیل قصاب اوغلو در بیبیسی ترکی نوشته است: بر اساس اطلاعاتی که از منابع محلی گرفته ایم از سال ۲۰۱۱ که جنگ سوریه شروع شده است تا الان اولین بار است که روستاهای کورد به دست داعش می افتند. حدود هشت روستا در اطراف کوبانی به کنترل داعش درآمده اند. در شمال سوریه از غرب روژآوا تا شرق آن و تا مرزهای عراق که کوبانی در مرکز این منطقه قرار دارد اگر به دست داعش بیفتد کردها در مناطق شمالی سوریه حاکمیتشان ضعیف می شود و پاره شدن ارتباط بین کانتونها امکان پذیر خواهد بود.
چاغیل قصاب اوغلو همچنین به نقل از عمید دجله، روزنامهنگار حسکه نوشته است: علیرغم اینکه حسکه و محله های کرد نشین آن جزو کانتونهای روژآوا محسوب نشده است اما جزو روژآوا به حساب می آید. این نقطه استراتژیک است و در آینده بسیار مهم و خبرساز خواهد شد زیرا در دست داشتن آنجا مورد هدف هم رژیم، هم «ی پ گ» و هم طرفهای دیگر است.
در بخش دیگری از گزارش قصاب اوغلو در بیبیسی ترکی آمده است: کوبانی از طرف شرق و جنوب مورد هجوم قرارگرفته است. داعش از جرابلس به طرف کوبانی رفته و از جنوب و شرق به کوبانی حمله ور شده است. داعش برای عبور کردن از جرابلس به تلابیاد باید از جنوب کوبانی رد شود. این خبرنگار [عمید دجله] میگوید که داعش از طریق کوبانی میخواهد اراده روژآوا را در هم بشکند. اگر کوردها در کوبانی سقوط کنند شکستشان در جزیره خیلی سخت نخواهد بود. و به همین ترتیب منجر به شکست پروژه خودگردانی دمکراتیک خواهد شد.
در صورت تصرف کوبانی توسط گروه افراطی و اسلام گرای داعش با یک فاجعه انسانی در این منطقه روبرو خواهیم شد. فعالان کرد می گویند مرد، زن و سالمندان کوبانی در حالی اسلحه به دست گرفتهاند و به دفاع از خود مشغولند که می دانند در صورت تصرف منطقه توسط نیروهای داعش تمامی آنها قتلعام خواهند شد. حمله اسرائیل به غزه و کشتار مردم غیرنظامی و کودکان غزه، اخبار مربوط به کوبانی را تحتالشعاع خود قرارداده است. زمان به سرعت می گذرد و داعش بر شدت حملاتش به سمت کوبانی افزوده است. با نارنجک و افرادِ سالمندِ تازه مسلح شده نمی توان مدت زیادی در مقابل سلاحهای سنگین داعش مقاومت کرد. آینده کوبانی و مردمش روشن نیست. جامعه جهانی نیز هنوز واکنش مناسبی به شرایط خطرناک و بحرانی ساکنان منطقه کوبانی نشان نداده است.
اخبار روز
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر