ایران نیوز

چهارشنبه، دی ۰۸، ۱۳۹۵

کُردهای سوریه برای تصویب طرح سیستم فدرالی آماده می شوند

در همان حال که روسیه و ترکیه به دنبال احیای دیپلماسی برای حل مشکلات سوریه هستند، مقامات کرد با گفتن اینکه گروه های کرد سوریه و متحدان شان انتظار تأیید طرحی برای نظام حکومتی فدرال در شمال سوریه در این هفته را دارند، مهر تأیید دوباره ای بر برنامه های شان برای خودمختاری زدند.
هدف از طرح سیستم فدرالی تحکیم خودمختاری نواحی شمال سوریه است که گروه های کرد از آغاز جنگ در سال 2011 در آنجا مناطق خودگردانی به هم زده اند اما رهبران کرد می گویند که هدف آنها تاسیس کشوری مستقل نیست.
نفوذ فزاینده ی کردها در شمال سوریه زنگ خطر را برای ترکیه به صدا درآورده است در حالی که آمریکا نیز با طرح فدرال که بار نخست در ماه مارس اعلام شد، مخالفت کرد. بشار اسد رئیس جمهور سوریه نیز مخالف فدرالیسم است.
بنا به گفته های هدیه یوسف، رئیس شورایی 151 نفری که قرار است طرح را تصویب کند، این طرح که قرارداد اجتماعی خوانده می شود، برابر با قانون اساسی است و انتظار می رود که روز چهارشنبه یا پنج شنبه در جلسه ی شورا در شهر رمیلان تصویب شود.
او در پیامی مکتوب به رویترز نوشته است:"ما با تمام گروه ها و جناح های سیاسی درباره ی محتوا [ی طرح] گفت وگو کرده ایم و پیش نویس با اتفاق نظر نوشته شد و به همین خاطر من انتظار دارم که طرح تصویب شود."
او می افزاید:"ما از طریق این قرارداد راه های آغاز تشکیل نهادها و نظام اجرایی مان را به شکل شفافی بیان و زمینه سازی برای برگزاری انتخابات را آغاز می کنیم." ابتدا انتخابات برای تعیین دولت های منطقه ای برگزار می شود و پس از آن انتخابات برای تعیین دولت مرکزی.
شورا یک مجمع قانون گذاری است که به گفته ی مقامات اعضای آن از تمام گروه های عمده ی سیاسی، قومی و مذهبی هستند. این شورا جلساتش را از سه شنبه آغاز کرد.
اقدامات یک جانبه ی گروه های کرد سوریه و متحدان شان در شرایطی اتفاق می افتد که تلاش های جهانی برای رسیدن به یک توافق سیاسی در زمینه ی جنگ سوریه شکست خورده است؛ جنگی که به زودی وارد ششمین سال خود می شود.
روسیه، ایران و ترکیه هفته ی گذشته پس از دیدار در مسکو گفتند که آنها حاضر هستند به شکل گیری موافقت نامه ی صلح در سوریه کمک کنند. آنها بیانیه ای دادند که اصول بنیادینی را مشخص می ساخت که هرگونه توافق باید به آنها پایبند باشد.
شرایط انجام این گفت وگوها که آمریکا جزئی از آن نیست و از مذاکرات جداگانه و ادواری تحت نظارت سازمان ملل مجزاست، همچنان مبهم باقی مانده اما مسکو گفته است که این گفت وگوها در قزاقستان انجام می شود که از متحدان نزدیک روسیه است.
تلاش برای احیای مسیر دیپلماتیک پس از شکست شورشیان در شرق حلب اتفاق می افتد که بزرگ ترین پیروزی اسد در این جنگ بوده است. شبه نظامیان کردهای سوریه یا همان ی پ گ در همان حال که غالباً از درگیری با اسد اجتناب کرده اند، ستون فقرات نظامی مناطق خودمختار کُرد بوده اند.
ی پ گ نیروی غالب وابسته به اتحاد نیروهای سوریه ی دموکراتیک هستند که با حمایت آمریکا برخی اراضی را از داعش در سوریه بازپس گرفته اند.
کردها آماده ی شرکت در گفت وگوها هستند

یکی دیگر از سیاست مداران کرد گفت که گروه هایی که قانون اساسی جدید را امضا کرده اند، شرکت در گفت وگوهای صلح آینده را از نظر دور نمی دارند اما به دیدار در قزاقستان دعوت نشده اند.
فوزی احمد یکی از اعضای شورای قانون گذاری که از داخل جلسه با رویترز سخن می گفت، اظهار داشت:"ما برای مذاکره در هر جلسه ی منطقه ای یا جهانی حاضر هستیم تا برنامه ها و چشم انداز خود برای راه حلی در سوریه را ارائه کنیم." او خاطرنشان کرد که گروه های کرد از گفت وگوهای پیشین تحت حمایت سازمان ملل کنار گذاشته شدند.
ترکیه، پ ی د حزب اصلی کردهای سوریه را دنباله ی حزب کارگران کردستان (پ ک ک) قلمداد می کند که سه دهه است برای رسیدن به خودمختاری کردها در جنوب شرق ترکیه دست به شورش زده است.
ترکیه ماه اوگوست دست به تهاجم نظامی به شمال سوریه زد. هدف اصلی این تهاجم آن است که ی پ گ اراضی بیشتری به دست نیاورد و نتواند مناطق کردنشین شمال سوریه را با یک منطقه ی تحت کنترل کردها در شمال غرب متصل کند.
نصرالدین ابراهیم یکی دیگر از اعضای شورا گفت که برای نام نظام حکومتی پیشنهادی از "روژاوا" نام کردی شمال سوریه استفاده نشده است. او گفت که این موضوع موجب شد که دوازده حزب کردی اما و اگرهایی را مطرح کنند اما این امر مانع از تصویب این سند نمی شود.

منبع: رویترز

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر