نهادهای اطلاعاتی آمریکا در گزارش سالانه خود از تهدیدهای جهانی علیه امنیت ملی ایالات متحده، میگویند که تهران در حال ساخت بمب اتمی نیست.
با وجود ارزیابیهای آژانس اتمی سازمان ملل متحد که حاکی از افزایش سریع غنیسازی اورانیوم با خلوص بالا در ایران است، در این گزارش آمده است که آیتالله خامنهای رهبر ایران هنوز «مجوز از سرگیری برنامه ساخت سلاح هستهای را که خودش در سال ۲۰۰۳ تعلیق کرده بود، صادر نکرده است.»
با این حال این گزارش میگوید احتمالا فشار بر رهبر ایران برای تغییر موضعش افزایش یافته است:
«در سال گذشته تابوی بحث علنی در مورد سلاح اتمی که چند دهه سابقه دارد کنار گذاشته شد و به طرفداران سلاحهای اتمی در میان تصمیمگیرندگان در نظام ایران جسارت داد. خامنهای همچنان درمورد گنجانده شدن هرگونه برنامه تسلیحات اتمی در برنامه هستهای ایران حرف آخر را میزند.»
تهران تلاش برای ساخت سلاح هستهای را همواره تکذیب کرده است هر چند به گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران به سرعت در حال غنیسازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد است که به سطح نظامی آن یعنی ۹۰ درصد نزدیک است.
بر اساس گزارش سالانه نهادهای اطلاعاتی آمریکا، ایران، چین، روسیه و کره شمالی، هر یک به تنهایی و همچنین همگی به عنوان یک مجموعه، با حمله و تهدید دیگران در مناطقشان منافع آمریکا در جهان را به چالش میکشند؛ هم با استفاده از تاکتیکهای نامتقارن و سنتی قدرت سخت و هم با ترویج سیستمهای جایگزین تجاری، مالی و امنیتی برای رقابت با آمریکا.
در این گزارش نسبت به همکاری فزاینده این کشورها هشدار داده شده و آمده است که آنها ضمن تلاش برای پرهیز از جنگ، سعی میکنند در مقابل آمریکا دست بالا را بهدست آورند.
در این ارزیابی اطلاعاتی، چین بازیگری معرفی شده است که بیشتر از بقیه توانایی تهدید آمریکا و منافعش را در جهان دارد، اما در عین حال پکن «محتاطتر» از مسکو، تهران و پیونگیانگ توصیف شده است.
در مورد ایران در این گزارش آمده است که این کشور تلاش خواهد کرد از قابلیت موشکی و برنامه هستهای گسترده خود در کنار ارتباط دیپلماتیک با کشورهای منطقه و رقبای ایالات متحده، برای «تقویت نفوذ منطقهای و تضمین بقای رژیم» استفاده کند.

نهادهای اطلاعاتی آمریگا اگرچه میگویند ایران در حال ساخت بمب اتمی نیست اما هشدار میدهند که به احتمال زیاد تهران قصد دارد به تحقیق و توسعه در زمینه «عاملهای شیمیایی و بیولوژیک برای اهداف تهاجمی» ادامه دهد.
در این ارزیابی در مورد تواناییهای سایبری ایران هم هشدار داده شده است:
«پیشرفت فنی فزاینده ایران و تمایلش به انجام عملیاتهای سایبری تهاجمی، تهدیدی عمده علیه امنیت شبکهها و دادههای آمریکایی است.»
در این گزارش البته گفته شده است که چالشهای منطقهای و داخلی، و مهمتر از همه تنش با اسرائیل، تواناییها و بلندپروازیهای ایران را به طور جدی به ورطه آزمایش میکشد.
«حزب الله تضعیف شده، سقوط رژیم اسد در سوریه، و ناکامی خود ایران در بازدارندگی اسرائیل، رهبران تهران را وادار کرده است تا سوالات اساسی را در مورد رویکرد جمهوری اسلامی مطرح کنند.»
سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده میگویند اقتصاد ضعیف ایران و نارضایتیهای اجتماعی کماکان جمهوری اسلامی را در داخل این کشور آزمایش خواهد کرد.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است که تهران به تلاشهای خود برای مقابله با اسرائیل و فشار بر ایالات متحده برای خروج از منطقه، از طریق کمک و تسلیح نیروهای موسوم به «محور مقاومت» ادامه خواهد داد:
«اگرچه سقوط بشار اسد، متحد مهم تهران، ضربه ای به این محور است، اما همچنان طیف وسیعی از تهدیدها از سوی این بازیگران وجود دارد.»
بر اساس این ارزیابی این تهدیدها شامل آسیب پذیری مداوم اسرائیل در برابر حماس و حزبالله و همچنین حملات شبهنظامیان علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه است؛ حملات موشکی و پهپادی حوثیها که اسرائیل و ترافیک دریایی در نزدیکی یمن را هدف قرار می دهند هم نمونهای دیگر از این تهدیدات است.
با این همه نهادهای اطلاعاتی آمریکا میگویند همچنان معتقدند که «رهبر جمهوری اسلامی تمایلی ندارد ایران وارد یک درگیری مستقیم و گسترده با ایالات متحده و متحدانش شود.»
این ارزیابی حاکیست که یکی از اقدامات اصلی ایران برای مقابله با تهدیدات مختلف، بازدارندگی و همچنین دفاع در برابر حملهای از سوی آمریکا یا اسرائیل سرمایهگذاری در توان نظامی است:
«ایران همچنان به تقویت دقت و مرگبار بودن سامانههای موشکی و پهپادی تولید داخل خود ادامه میدهد و بزرگترین ذخایر این سامانهها را در منطقه دارد.»
نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده میگویند «تخصص و تمایل فزاینده» ایران برای انجام عملیات سایبری تهاجمی نیز آن را به تهدیدی بزرگ برای امنیت شبکهها و دادههای ایالات متحده و شرکای آن تبدیل میکند.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است که «ایران به دنبال هدف قرار دادن مقامات سابق و فعلی آمریکایی است که معتقد است در قتل قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس در ژانویه ۲۰۲۰ دست داشتند و قبلاً هم تلاش کرده بود عملیاتهای مرگباری را در ایالات متحده انجام دهد.»
رابطه ایران با روسیه و چین هم در گزارش مورد توجه قرار گرفته است.
در این گزارش آمده است که در سال گذشته میلادی، تهران به طور گسترده بر تعمیق روابط خود با مسکو- از جمله از طریق کمک نظامی به روسیه در جنگ اوکراین- تمرکز کرده است و به چین هم به عنوان یک شریک سیاسی و اقتصادی مهم برای کمک به کاهش فشار اقتصادی و دیپلماتیک متکی بوده است.
این گزارش همچنین میگوید ایران کماکان در حال پیشرفت در زمینه توسعه روابط دیپلماتیک و دفاعی نزدیکتر با کشورهای آفریقایی و دیگر بازیگران در نیمکره جنوبی جهان است و تلاش میکند روابط خود با دیگر بازیگران منطقهای مانند عربستان سعودی را هم بیش از پیش ارتقا دهد.
در این ارزیابی همچنین آمده است که ریشههای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نارضایتیهای مردمی، میتواند تهدیدی برای درگیریهای داخلی بیشتر مشابه اعتراضات گسترده و طولانی مدت در داخل ایران در اواخر سال ۲۰۲۲ و اوایل سال ۲۰۲۳ باشد.
در این گزارش به موضوع اقتصاد ایران هم اشاره شده و در آن آمده است که اقتصاد ایران درگیر «رشد پایین و نوسانات نرخ ارز و تورم بالا» خواهد بود؛ در صورت عدم رفع تحریم ها، این روند احتمالاً در آینده ادامه خواهد یافت.

چین، روسیه و کره شمالی
بر اساس گزارشی که سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده در روز سهشنبه منتشر کردند چین کماکان بزرگترین تهدید نظامی و سایبری برای ایالات متحده محسوب میشود و گفته شده که این کشور پیشرفت «مستمر» در قابلیتهایی داشته است که میتواند برای تصرف تایوان از آنها استفاده کند.
بر اساس این ارزیابی اطلاعاتی، چین توانایی ضربه زدن به ایالات متحده با سلاحهای متعارف را دارد و میتواند از طریق حملات سایبری هم زیرساختهای آمریکا را به خطر اندازد.
بر اساس این ارزیابی، چین همچنین میتواند داشتههای آمریکا در فضا را هدف قرار دهد و به دنبال آنست که تا سال ۲۰۳۰ میلادی، ایالات متحده را به عنوان قدرت برتر هوش مصنوعی کنار بزند و جایگزین آن شود.
در این گزارش آمده است که جنگ روسیه در اوکراین «درسهای فراوانی درباره مبارزه با تسلیحات و اطلاعات کشورهای غربی در یک جنگ بزرگ» ارائه میدهد.
این گزارش که پیش از شهادت روسای اطلاعاتی دونالد ترامپ در کمیته اطلاعات سنا منتشر شده، آمده است که ارتش آزادیبخش خلق چین به احتمال زیاد قصد داشته از مدلهای زبانی بزرگ برای انتشار اخبار جعلی، تقلید شخصیتها و فعال کردن شبکه حملات استفاده کند.
در این گزارش آمده است: «چین تقریباً به طور قطعی یک استراتژی چند وجهی و در سطح ملی طراحی کرده است تا ایالات متحده را به عنوان تأثیرگذارترین قدرت هوش مصنوعی جهان تا سال ۲۰۳۰ کنار بزند.»
جان رتکلیف، مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا(سیا) به کمیته اطلاعات سنا گفت که چین برای محدود کردن جریان مواد شیمیایی پیشساز که به بحران فنتانیل آمریکا دامن میزند، تنها تلاشهای «مقطعی» انجام داده است، زیرا تمایلی به سرکوب کسبوکارهای پرسود چینی ندارد.
دونالد ترامپ برای تنبیه پکن به خاطر آنچه که او عدم موفقیت در «توقف محمولههای مواد شیمیایی فنتانیل» نامید، تعرفه کالاهای وارداتی از چین را ۲۰ درصد افزایش داد. چین نقش داشتن در این بحران را که عامل اصلی مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد مواد مخدر در ایالات متحده است، رد کرده است. این موضوع به اختلاف اصلی دولت ترامپ و مقامهای چینی تبدیل شد.
در ارزیابی نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده همچنین آمده است که روسیه جنگ کنونی خود در اوکراین را یک «درگیری نیابتی» با غرب میداند و هدفش برای احیای قدرت و امنیت در مناطق اطرافش در برابر آنچه تهدید آمریکا و غرب تلقی میکند خطر تشدید تنش ناخواسته بین مسکو و ناتو را افزایش داده است.
در این گزارش همچنین آمده است که رهبر کره شمالی کیم جونگ اون به تلاش برای تقویت قابلیتهای نظامی استراتژیک و متعارف خود «ادامه خواهد داد» و مسکو هم به کاهش اتکای پیونگ یانگ به پکن کمک می کند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر