ایران نیوز

جمعه، مرداد ۰۳، ۱۳۹۳

ده دلیل برای استقلال کردستان عراق

شریف زاده: با وجود تمام زمینههای مناسب دو چالش و مانع عمده موفقیت استقلال کردستان عراق را تهدید و ضریب شانش پیروزی آن را تقلیل می دهند. عدم وجود یک اتحاد مستحکم که بتواند اکثریت نیروی مادی و معنوی کرد را نسبت به استقلال کردستان پایبند و متعهد کند و توهم و عدم اعتماد بنفس .
ده دلیل برای استقلال کردستان عراق 
ع. شریف زاده 


همه چیز سریع گذشت، داعش سریع آمد، دولت عراق سریع عقب نشینی کرد، کردها سریع مناطق کردنشین را آزاد کردند، تز استقلال کردستان هم سریع مطرح شد. 
داعش از نظر دینی بنیادگرا و از نظر مذهبی فرقهگراست متعلق به خانواده بوک و حرام در نیجریه ، شباب در سودان و کنیا ، طالبان در افغانستان ، حماس در فلسطین و شبکه القاعیده میباشد که با هر نوع اندیشه آزادی و انسانی در ستیز است هر نوع جنایت و تجاوزی را بسیار ساده به نام دین و مذهب توجیه میکند. 


ظهور و صعود دولت اسلامی عراق و شام ( داعش ) بحرانهای مزمن خاورمیانه را گستردهتر ، عمیقتر و به تبع آن راه حل ها را هم پیچیدهتر کرد به عبارت دیگر داعش بسیاری از مشکلات بزرگ و کوچک ، جدید و قدیمی خاورمیانه به ویژه عراق را به هم وصل کرد. 
شکست یا پیروزی داعش حدالاقل در کوتاه مدت متصور نیست همانگونه هیجده کشور مقتدر جهان نتوانستند طالبان را در افغانستان به زانو در بیاورند بسیار بعید بنظر میرسد که دولت عراق هم بتواند داعش را شکست دهد جنگ با داعش فرسایشی و زمان بر خواهد بود. 
در فاصله زمان کم مسئله استقلال کردستان عراق در رأس اخبار منطقه و بخشا جهان قرار گرفت عده ای را امیدوار و شماری را هم نگران کرد داعش جهش گونه روند استقلال کردستان عراق را تسریع و یک مرحله به جلو انداخت کردها در عراق روزها ، هفته ها و ماههای حساس و پر تنشی را تجربه میکنند. 
ضرورت تشکیل یک دولت کردی غیر قابل انکار است به نظر راقم سطور یک دولت کردی ضرورتش برای کردها حتی از نان شب هم بیشتر است تنها یک دولت کردی میتواند جلو تکرار قتل عامها ، انفالها ، تبعیدها ، بمبهای شیمایی ... را بگیرد از جانب دیگر در عصر گلوبالیزم اگر کردها حدالاقل یک دولت ملی خود را نداشته باشند ، هویت ملی خود را از دست خواهند داد و در دنیای گلوبال حل خواهند شد. 
بحث در مورد استقلال کردستان و تشکیل یک دولت کردی دیگر یک آرزوی شاعرانه نیست و نباید آن را فقط در لابلای شعر شاعرانی همچون هیمن ، شیرکو بیکس ... جستجو کرد بلکه واقعیتی ملموس و طرحی تدوین شده ای روی میز تصمیم گیرندگان سیاسی کرد قرار دارد. 
استقلال کردستان ارتباط دیالکتیک و منطقی با تغییر ژئوپلوتیک خاورمیانه دارد خاورمیانه امروزی یکصد سال پیش روی لایه های پوسیده امپراتوری عثمانی توسط فرانسه و انگلستان بنا نهاده شده که از خیلی جهات با سبک معماری سیاسی امروزی مطابقت ندارد یک قرن گذشته است از هر لحاظ تغییرات بنیادی در منطقه به وقوع پیوستهاند که دگرگونی بنیادی ژئوپلوتیک می طلبند بدون تغییرات ژئوپلوتیک نه بحرانها خاتمه می یابند و نه ثبات سیاسی قابل تصور است. 
در آغاز دهه نود میلادی موج انقلابات سیاسی ( دمکراسی خواهی ) بخش بزرگی از اروپا را فراگرفت اتحاد دو آلمان ، جدای چک و سلواکی از همدیگر و تجزیه منطقه بالکان ( یوگسلاوی ) تغییرات سیاسی را میسر و پیروزی دمکراسی را تضمین کرد یقینا بدون تغییرات یاد شده روند دمکراسی خواهی در اروپا دچار وقفه میشد وقتی در اروپا با تمام حساسیتهای که دارد تغییر ژئوپلوتیک ممکن است دلیلی وجود ندارد که در خاورمیانه نتوان جغرافیای سیاسی را تغییر داد. 
با ینکه داعش بحرانهای خاورمیانه را تشدید و جدی تر کرد اما مشکل بتوان گفت که این بحرانها برای تغییرات ژئوپلوتیک منطقه نفت خیز خاورمیانه کافی باشند تغییرات ژئوپلوتیک در یکی از دو حالت زیر ممکن حتی اجتناب ناپذیر خواهند بود. 

حالت اول 
I. داعش رسما دولت اسلامی عراق و شام را اعلام کند و همانند دولت طالبان در افغانستان (١٩٩٦ـ٢٠٠١) از جانب شماری از کشورها حمایت و به رسمیت شناخته شود. 
II. داعش یا نیروی امریکا ستیزی دیگری بر عربستان سعودی چیره شود و آن را در کنترل خود گیرد. 
III. داعش شهرهای نجف ، سامره ، کربلا ... را تسخیر و اماکن مقدسه شیعی را ویران نمائید در اینصور جنگ سنی و شیعی رسما و عملا شروع خواهد شد تنها تغییر ژئوپلوتیک خاورمیانه میتواند پایانی برای آن باشد. 
IV. طالبان و القاعده بتوانند بر پاکستان مسلط و به اسلحه اتمی دسترسی پیدا کنند. 

حالت دوم 
نسخه دوم قرار داد سایکس پیکو که در سال ١٩٢٠ بسته شد ، ملغا و به جای آن نسخه اول قرارداد که در سال ١٩١٦ نوشته شده مبنای خط کشیهای سیاسی خاورمیانه قرار گیرد در نسخه اول به جای دو دولت لبنان و سوریه یک دولت و به جای دو دولت اردن و فلسطین یک دولت نوشته شده همچنین در این نسخه برای کرد های این دیار تشکیل یک دولت مستقل در نظر گرفته شدهاست یا اینکه اساسا قرارداد سایکس پیکو بطور کلی ملغا و از نو جغرافیای سیاسی خاورمیانه طبق قراردادهای امروزی تعیین شود که در آن دو دولت فلسطینی و کردی به لیست کشورهای خاورمیانه اضافه شوند.

ده دلیل برای استقلال کردستان عراق 
1. اکثریت قریب به اتفاق مردم کرد در عراق از تز استقلال کردستان حمایت می کنند در سال ٢٠٠٥ در یک نظرسنجی غیره رسمی بیش از ٪٩٥ به استقلال کورستان رأی دادند. 
2. تجربه حکومت داری بیست ساله کردها در عراق موفقیت آمیز بوده آنها ثابت کردند که شایسته دولت مستقل خود هستند در منطقه تشنج زدایی و در عرضه بین المللی هماهنگ با نظم نوین جهانی حرکت کردند. 
3. آقای مسعود بارزانی شانس بزرگی برای دولت مستقل کرد است او نه تنها شناخته شدهترین رهبر و دیپلومات کنونی کرد محسوب میشود بلکه اعتبار بین المللی وی حتی از شمار زیادی از رهبران کشورهای منطقه هم بیشتر است با شمار زیادی از رهبران طراز اول دنیا از امریکا گرفته تا اروپا و از خاورمیانه گرفته تا روسیه و شرق آسیا گفتگو و مذاکره داشته است ، در جامعه کرد با نفوذترین و با اعتبارترین رهبر سیاسی و ملی کرد محسوب می شود ، رئیس بزرگترین حزب سیاسی کرد ( پارت دمکرات کردستان ) است ، شاید ثروتمندترین فرد در جامعه کرد هم باشد او از نظر بینش سیاسی لیبرال دمکرات است که در بعد بین المللی مقبولیت زیاد دارد. 
4. در دو دهه اخیر در کردستان عراق شماری دیپلمات کرد پرورش یافته که توان آن را دارند با مسائیل پئچیده سیاسی به مقابله بر خیزند و برای فردای دولت کرد شایستگی دولتداری را دارند. 
5. حدالاقل در یکصد سال گذشته اولین بار است که غالب مناطق کردنشین از زیر سلطه حکومت مرکزی خارج و تحت حاکمیت کرد اداره می شوند. 
6. اوضاع اقتصادی و نظامی کرد از هر زمانی دیگری بهتر است شمارنیروهای نظامی کرد بالغ بر یکصد هزار نفر تخمین زده می شوند با اسلحههای مدرن امروزی مجهز میباشند و توان دفاع از خاک کردستان و مقابله با تهاجمات احتمالی دشمنان را از خود دارند. 
7. از نظر منطقهای اولین بار است که از مجموع چهار دولت حاکم بر کردستان حدالاقل دو تا آز آنها ( عراق و سوریه ) در اوج ضعف قرار دارند و توان مقابله با کرد را ندارند باز هم برای اولین بار از تاریخ کرد است که یکی از دولتهای حاکم بر کردستان ( ترکیه ) با تشکیل دولت کردی کنار آمده و نسبت به استقلال کردستان حساسیت ندارد دشمن دیگر کرد ( رژیم اسلامی ایران ) در عرضه بین المللی و منطقهای تحت فشارهای گوناوگون قرار دارد در نتیجه نمی تواند مانع جدی سر راه استقلال کردستان محسوب شود ( اتفاقا از زاویهای میتوان گفت که مخالفت رژیم اسلامی ایران با تز استقلال کردستان به سود ملت کرد تمام خواهد شد ). 
8. کشورهای عربی استقلال کردستان و تجزیه عراق را بر دولت شیعی حاکم بر بغداد ترجیح می دهند از سوی دیگر بحرانهای متفاوت دامن کشورهای عربی را فرا گرفته است در نتیجه پیش بینی می شود با تشکیل دولت کرد کنار بیایند همانگونه با اسرائیل هم کنار آمدند به سخن دیگر اگر هم موافق استقلال کردستان نباشند ، مخالف پاسیوی خواهند بود. 
9. در بعد بین المللی اگر چه کردها دوست و حامی بلفعلی ندارند اما دشمن بلفعلی هم ندارند تصور می شود هیچ کشور خارجی ( منهای رژیم اسلامی ایران ) با تشکیل دولت کردی به مقابله بر نخیزد عملکرد درست یا نادردست داخلی دولت کرد است که عکس العملهای بین المللی تعیین میکنند. 
10. تشکیل دولت کردی اگر از یک سو به مفهوم بر آورد شدن آرزوی دیرینه نسلهای گذشته است از دگر سو تضمین زندگی بهتری برای نسلهای اینده خواهد بود در نتیجه ارزش آن را دارد که کردها برای تحقق پذیریش هر ریسکی را تحمل و وارد هر بازی سیاسی شوند. 

دو چالش (مانع) اصلی استقلال کردستان 
با وجود تمام زمینههای مناسب دو چالش و مانع عمده موفقیت استقلال کردستان عراق را تهدید و ضریب شانش پیروزی آن را تقلیل می دهند. 
a. عدم وجود یک اتحاد مستحکم که بتواند اکثریت نیروی مادی و معنوی کرد را نسبت به استقلال کردستان پایبند ومتعهد کند اولین و مهمترین چالش پیشروی تشکیل دولت کردی است اتحاد کنونی در جامعه کرد شکنندهاست بیم آن میرود در شرایط حساس و سخت تشتت و بحران در جامعه کرد به وجود آید. 
b. توهم و عدم اعتماد بنفس از جمله فاکتورهای منفی هستند که تاریخا زمینهها و فرصتهای تشکیل دولت مستقل کردی را به هدر دادهاند همین الان هم هر دو فاکتور منفی را میتوان روزانه از رفتار رهبران و تصمیم گیرندگان سیاسی کرد به وضوح مشاهده کرد. 
با توجه به این ذهنیت است که هنوز چند صباحی از مطرح شدن تز استقلال کردستان نگذشته بود اتحاد نانوشته ای ( مثلث شومی ) از جمهوری اسلامی ایران ، پارت کارگران کردستان و اتحادیه میهنی کردستان در تقابل با تشکیل دولت کردی به بهانه اینکه شرایط استقلال کردستان آماده نیست و جنگ با داعش اولویت دارد ، به وجود آمد در نتیجه فعالیتهای استقلا طلبانه آقای مسعود بارزانی را با مشکلات جدی مواجهه کرده است. 
پیش بینی می شود با وجود تمام چالشها و مشکلات ، پارلمان کردستان تز استقلال کردستان را به رفراندوم بگذارد و ملت کرد هم با اکثریت قاطع به آن رأی مثبت دهند اما بسیار بعید بنظر میرسد که مسعود بارزانی بتواند بر مشکلات موجود غلبه کند و مسئله تشکیل دولت کرد ی را به مرحله عمل برساند. 
در صورتیکه تز استقلال کردستان عملی نشود ( احتمال زیاد دارد ) و ملت کرد شرایط مناسب کنونی را از دست بدهد کردها میتوانند با اقتدار بیشتری گزینه فدالیزم باز ( سه اقلیمی کردن عراق ) را پیش ببرند در معادلات فردای عراق از موقعیت بهتر و بیشتری برخوردار شوند. 


ع ـ شریف زاده ـ ٢٢ ی ژوئیه ی ٢٠١٤ ـ آلمان

اخبار روز: www.akhbar-rooz.com

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر