ایران نیوز

سه‌شنبه، تیر ۱۷، ۱۳۹۳

تاثیر استقلال کُردهای عراق بر خاورمیانه از نگاه تحلیلگران سیاسی

تحلیلگران سیاسی با اشاره به این که تشکیل یک کشور جدید مستلزم دستکاری در نقشه سیاسی و جغرافی یک منطقه است، منطقه خاورمیانه را آماده پذیرش آسان در دستکاری حدود مرزی و ایجاد یک کشور جدید در درون یک منطقه پرآشوب نمی بینند.
به گزارش کردپرس، مقامات کرد عراق از زمان تسلط داعش بر مناطقی از عراق و تصرف مناطق مورد مناقشه از سوی نیروهای پیشمرگ، بحث ایجاد یک دولت مستقل کردی در درون مرزهای عراق را پیش کشیده اند و این مسئله واکنشهای متفاوتی را از سوی دولتهای منطقه و جهان و همچنین بررسیهای متفاوتی را از سوی تحلیلگران سیاسی به دنبال داشته است.
تقریبا به جز اسرائیل که به گفته برخی تحلیلگران سیاسی به دنبال ایجاد یک کشور همپیمان و متحد غیر عرب میانه رو در خاورمیانه است، هیچ کدام از کشورهای جهان از دستکاری در مرزها در خاورمیانه استقبال نکرده و حتی درباره ایجاد درگیریهای تازه داخلی در عراق بر سر کنترل مناطق مورد مناقشه و تغییر جهت حملات ستیزه جویان داعش به سمت مناطق کردنشین این کشور هشدار داده اند.

دیوید رومانو، رئیس مرکز دیپلماسی خاورمیانه در دانشگاه میزوری آمریکا به شبکه سی بی سی آمریکا گفته است:«به طور کلی مسئله ایجاد یک کشور جدید و مرزبندی مجدد در یک منطقه بی ثباتی به همراه دارد. البته کُردهای عراق در سالهای گذشته تلاش کرده اند جامعه جهانی را اقناع کنند که آنها میانه رو هستند و برنامه ای برای تحریک کردهای دیگر کشورها ندارند ومی توانند با کشورهای همسایه تعامل خوبی داشته باشند.»
یک تحلیلگر ترک نیز هر چند به تاثیرات منفی تشکیل یک دولت مستقل کردی در عراق اذعان دارد اما معتقد است در این زمینه اغراق شده است.
توزون باغچه لی،رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه وسترن و کارشناس مسائل خاورمیانه به سی بی سی گفته است:«احمقانه است رهبران کرد فکر کنند می توانند همه کردهای منطقه را در داخل یک کشور گرد هم آورند چرا که آنها نمی توانند جمعیت زیادی را ساماندهی و اداره کنند؛ ترکیه به تنهایی 20 میلیون شهروند کُرد دارد.»
برخی تحلیگران مهمترین پیامد منفی اعلام دولت کردی در عراق را مربوط به مناقشات جدید در درون مرزهای عراق کنونی می دانند. دیوید رومانو با اشاره به تصرف برخی مناطق مورد مناقشه از سوی کردها می گوید کردها در صورت اعلام دولت مستقل، این مناطق را پس نمی دهند و تقابل داخلی در عراق بر سر مناطقه مورد مناقشه که برخی قومیتهای دیگر نیز ساکن آن هستند، آغاز می شود.
به گفته دیوید رومانو در طول تاریخ اختلافات مرزی مهمترین عامل جنگ بین کشورها بوده است.
هوشنگ حسن یاری، استاد علوم سیاسی کالج نظامی رویال کانادا در گفتگو با سی بی سی تاکید می کند:«اگر کردها از عراق جدا شوند مسئله تعین مجدد حدود مرزی مطرح می شود  و این مسئله به کابوسی برای همه تبدیل می شود. تعیین مجدد حدود مرزی در عراق وضعیتی را بوجود می آورد که کسی قادر به کنترل آن نیست.»
وی در کل نگاه بدبینانه ای نسبت به تشکیل دولت مستقل کردی در عراق دارد و می گوید برای منطقه خوب نیست.
به گفته دکتر حسن یاری به دلیل همین حساسیت موضوع است که ترکیه هم با اینکه رابطه خوبی با کردها دارد موضع روشنی در قبال آن ندارد و گاهی می گوید می تواند با آن کنار بیاید و گاهی می گوید نمی تواند با آن کنار بیاید.»
وی معتقد است استقلال کردها در عراق بر زندگی سایر کردها نیز تاثیر منفی دارد.
تیموتی ویلیام واترز، استاد حقوق و رئیس مرکز دموکراسی قانونمند در دانشگاه مائور هند هم در یادداشت خود در روزنامه لوس آنجلس تایمز هر چند کردهای عراق را مستحق داشتن یک کشور مستقل می داند اما این نکته را هم رد نمی کند که جدائی کردها از عراق بدتر شدن وضعیت در این کشور و تشدید خونریزیها را به دنبال دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر