نخست وزیر اقلیم کردستان عراق در مصاحبه ای به صورت مشروع درباره جدا شدن کُردها از عراق، حضور پ.ک.ک در شنگال، آشتی در ترکیه و فروش نفت و عملیات موصل سخن گفته است.
نیچروان بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان و معاون رهبر حزب دموکرات کردستان عراق در مصاحبه با سایت المانیتور تاکید کرد کردهای عراق باید در مورد استقلال با دولت مرکزی عراق و همسایگان خود از جمله ایران و ترکیه مذاکره و گفتگو کنند. وی همچنین بر لزوم خروچ پ.ک.ک از شنگال تاکید کرد. بارزانی گفت برای برقراری صلح در ترکیه، پ.ک.ک باید سلاح خود را زمین بگذارد و مانند گذشته مذاکرات صلح از سر گرفته شود.
المانیتور: عملیات موصل چگونه پیش می رود؟
بارزانی: سطح خوبی از همکاری بین نیروهای پیشمرگه و ارتش عراق وجود دارد. این اولین بار در 25 سال گذشته است که به ارتش عراق اجازه داده شده است تا وارد کردستان شود. سطح گسترده ای از همکاری در امور امنیتی و نظامی وجود دارد. قبل از آغاز عملیات موصل، توافقنامه ی سه جانبه ای بین ایالات متحده، [حکومت اقلیم کردستان و بغداد صورت گرفت. این توافقنامه خواستار تقسیم فعالیت ها شد. مناطقی وجود دارد که بایستی پیشمرگه آنها را آزاد کرده و کنترل کند و مناطق دیگری وجود دارد که می بایست نیروهای عراقی آنها را آزادکرده و تحت کنترل در آورند. نیروهای پیشمرگه کار خود را انجام داده اند و ما اکنون کنترل آن مناطق را در اختیار داریم. در حال حاضر ما از ارتش عراق در عملیات کنونی اش حمایت می کنیم، اطلاعات در اختیار آنها قرار می دهیم و عملیات مشترک تهاجمی داعش علیه انجام می دهیم.
المانیتور: گزارش هایی وجود دارد که روند عملیات کند شده است. دلیل این امر چیست؟
بارزانی: بله. به نظر می رسد این عملیات نسبتا به کندی پیش می رود. دو دلیل برای این موضوع وجود دارد. تلاشی هماهنگ برای جلوگیری از خسارت های ناخواسته و جلوگیری از آسیب رساندن به غیر نظامیان در طول این عملیات وجود دارد. دلیل دوم این است که داعش به شدت مقاومت می کند. انتظار می رفت روزهای اول عملیات نسبتا آسان پیش رود. همانطور که می دانید موصل بوسیله رودخانه دجله تقسیم شده است. به اعتقاد من آزاد سازی بخش شرقی شهر به مراتب آسان تر از بخش غربی آن خواهد بود. آزاد سازی بخش غربی واقعا، واقعا دشوار خواهد بود.
المانیتور: چه چیزی این عملیات را بسیار دشوار می کند؟
بارزانی: توپوگرافی خود شهر آن را دشوار می سازد. شهر قدیمی و کوچه های باریکی دارد. در نتیجه، انجام حملات هوایی سخت است. این امر برای داعش مسئله بود و نبود است و آنها به شدت مقاومت خواهند نمود. ارتش عراق فاقد سطح پختگی لازم برای انجام عملیاتی اینگونه در چنین محیط شهری پر تنشی است.
المانیتور: آخرین باری که با شما مصاحبه کردم، نقش شبه نظامیان شیعه به نظر شما یک نگرانی جدی بود. آیا شما هنوز هم در مورد از احتمال بالقوه آنها در پیچیده نمودن یا مختل کردن عملیات موصل نگران هستید؟
بارزانی: ما تاکنون به سهم (حضور) شبه نظامیان شیعه در این کمپین احترام گذاشته ایم. و تا حال حاضر، آنها فراتر از مناطقی که قرار بود آزاد کنند عملیان انجام نداده اند. اما انگیزه اولیه آنها برای شرکت در این عملیات، یعنی مشارکت در آزادسازی تلعفر، ایده خوبی نبود. اما آنها از ورود به شهر [موصل] از جنوب و جنوب غربی اجتناب کرده اند و در عوض بر روی مناطقی که بغداد برای آنها تعیین کرده بود متمرکز شده اند.
المانیتور: آیا اظهارات تند جنگ طلبانه ترکیه در مورد تلعفر به عنوان یک عامل بازدارنده عمل خواهد نمود؟
بارزانی: نگرانی اصلی ترکیه این بود که شبه نظامیان شیعه وارد تلعفر نشوند و در نتیجه از بروز خشونت های فرقه ای بین ترکمن های شیعه و سنی جلوگیری شود. و خوشبختانه این اتفاق نیافتاده است. به اعتقاد من طرفینی که عمدتا و به طور بالقوه مسئول جلوگیری از این سناریو خونین اند ما به عنوان حکومت اقلیم کردستان، آنکارا و بغداد هستند.
المانیتور: تعارضات زیاد دیگری در ادامه انجام عملیات موصل سر بر خواهند آورد. شما در سخنرانیتان در AUK (دانشگاه آمریکایی دهوک)، از حضور حزب کارگران کردستان [PKK] در سنجار (شنگال) به عنوان یکی از این مشکلات نام بردید. شما گفتید پ ک ک بایستی سنجار را ترک کند.
بارزانی: بر کسی پوشیده نیست که در طول فاجعه ای که برای مردم ایزدی شنگال رخ داد، نیروهای روژاوا - یعنی حزب اتحاد دموکراتیک (PYD) –نقش با ارزشی را در کمک به حفاظت از مردم و بردن آنها به مناطق امن بازی کردند و ما نسبت به این کمک آگاه و قدردانیم. اما در شرایط کنونی، حضور نیروهای پ ک ک در سنجار تنها به بی ثباتی در منطقه اضافه می کند و نه چیزی بیشتر. حضور پ ک ک است که مانع بازگشت مردم به خانه هایشان است. آنها از ترس درگیری مجدد، به دلیل نگرانی از آینده نامشخصی که در انتظار آنهاست نسبت به بازگشت خود تردید دارند. عدم بازگشت آنها - آنگونه که برخی مدعی هستند- به خاطر این نیست که ما مانع بازگشت آنها و حضور در مناطقشان هستیم. ما همان نگرانی های آنها را داریم و به همین دلیل که قویا معتقدیم که پ ک ک بایستی سنجار را ترک کند.
المانیتور: ما می دانیم که ایالات متحده در تلاش است تا گروه های شبه نظامی مختلف ایزدی در شنگال، از جمله یگان های مقاومت شنگال [YBS]، وابسته به پ ک ک را متحد نموده و همچون شما خواهان آن است تا پ ک ک آن مناطق را ترک کند.
هیچ گونه پیشرفتی در این زمینه حاصل شده است؟
بارزانی: ما با بغداد و واشنگتن بر سر موضوع صحبت کرده ایم. مذاکرات کنونی به هیچ گونه پیشرفت ملموسی منجر نشده و تاکنون هیچ اقدام عملی ای در عقب نشینی پ ک ک صورت نگرفته است. مشکل واقعی در ذهنیت و رفتار پ ک ک نهفته است. مردم ایزدی منطقه نمی خواهند پ ک ک در آنجا باقی بماند. مردم خواهان ثبات اند.
المانیتور: اما این هم درست است که ایزدی ها نمی توانند به راحتی اعتماد کنند چرا که پیشمرگه ها به آنها خیانت کردند. آنها می خواهند تا جایی که می توانند نسبت به امنیت خود مسئولیت باشند. یکی از شبه نظامیان اصلی ایزدی، نیروی حفاظت از ایزدی ها، به رهبری حیدر ششو، پیشنهاد کرده است که حاضر است نیروهای وی تحت نیروهای پیشمرگه قرار گیرد اگر نیروهایش تا اندازه ای مستقل باشند و به طور کامل با پیشمرگه ادغام نشوند. به عنوان مثال، او می خواهد مردانش بتوانند نشان شناسایی مختص به خود را داشته باشند و پرچم خود را حمل کنند. شما با این وضعیت موافق هستید؟
بارزانی: ما کاملا موافقیم. قطعا مشکلی وجود ندارد. ما به آنها گفتیم. آنها می دانند. ما به همه گروه ها گفتیم که آنها می توانند [همین کار را] انجام دهند. ما در حال حاضر با تمام این گروه های مسلح در منطقه در حال مذاکره هستیم تا تحت نظارت وزارت امور پیشمرگه قرار گیرند. آنها سطحی از استقلال را خواهند داشت، اما در عین حال از وزارت امور پیشمرگه دستور می گیرند و با این وزارت خانه هماهنگ خواهند بود. ما در حال بررسی همه این مسائل هستیم. بایستی هدف این باشد که تعداد کافی نیروهای محلی ایزدی برای تامین امنیت مردم خودشان و محافظت از منطقه خودشان وجود داشته باشد. مشکلی که با سنجار (در زمان حمله داعش) داشتیم این بود که فاصله نزدیک ترین نقطه بین مناطق تحت کنترل حکومت اقلیم کردستان تا سنجار در حدود 80 کیلومتر [50 مایل] بود و جوامع عرب در این منطقه زندگی می کردند و برخی قبایل محلی از حامیان داعش بودند. این وضعیت بسیاری از مسائل را پیچیده نمود.
المانیتور: اما بازیگران دیگری هم درگیر این وضعیت هستند؛ برای نمونه بغداد. گفته می شود که آنها از پ ک ک و YBS حمایت می کنند چرا که آنها این دو نیرو را اهرم هایی علیه حکومت اقلیم کردستان و ترکیه می بینند. همچنین گزارش شده است که بغداد تحت فشار ایالات متحده حقوق نیروهای YBS را قطع کرده است.
بارزانی: ما مدام با بغداد در حال مذاکراه هستیم. آنها تاکنون هیچ گام جدی برای کمک به [خروج پ ک ک] نداشته اند و من شخصا نمی توانم تایید کنم که آنها حقوق YBSرا قطع کرده باشند، هر چند به ما گفتند که این کار را انجام داده اند. اگر بحث بر سر این مشئله پیش بیاید و آنکارا [ترکیه] و بغداد و دیگر بازیکنان بخواهند در مورد این مسئله مذاکره کنند، ما نیز، به عنوان حکومت اقلیم کردستان، یکی از بازیگران هستیم و کارت های خاص خود را داریم. با این حال من فکر نمی کنم کسی بخواهد کار به آنجا بکشد.
المانیتور: آیا می گویید ممکن است برای بیرون راندن پ ک ک از سنجار به نیروی نظامی متوسل شوید؟
بارزانی: بله، منظورم همین است.
المانیتور: به نظر می رسد استقلال به طور جدی در دستور کار حکومت اقلیم کردستان قرار دارد. نقشه راه شما برای استقلال چیست؟
بارزانی: زمانی که مساله استقلال را پیش بکشیم، برای یافتن راه حلی برای این مشکل و نه ایجاد بی ثباتی، تلاش خواهیم کرد. کاملا بالعکس. ما اعتقاد داریم که استقلال کردستان به افزایش ثبات منطقه ای کمک خواهد کرد. ما نمی توانیم با همان شیوه تعاملی که با بغداد داشتیم ادامه دهیم. مسئله کردهای عراق مسئله ای قدیمی است.
کردهای عراق در اعراب عراق ادغام نشده اند. من اولین کسی بودم که به طور رسمی موضوع استقلال را با بغداد مطرح نمودم. من موضوع را با نخست وزیر عراق حیدر العبادی و با ائتلاف شیعه عراق مطرح کردم. آن چه که من به عنوان یک نقشه راه می بینم گفتگوی بسیار جدی با بغداد است. این مهم ترین مرحله است.
و در رابطه با بحث بر سر این مسئله باید بگویم که اگر ما بدون مشورت با بغداد یا هر گونه مذاکره اعلام استقلال کنیم، استقلال ما پایدار نخواهد بود.
المانیتور: آیا منظورتان این است که رضایت رسمی بغداد یک شرط لازم و ضروری برای استقلال کردستان است؟
بارزانی: ببینید، آنچه که برای ما مهم این است که اولین گفت و گوی رسمی بر سر استقلال با بغداد باشد. ما بایستی رسما با بغداد در مورد این مسئله مذاکره کنیم و این تابو را از بین برده و آن را مورد بحث قرار دهیم.
المانیتور: آیا آنها برای این امر مهم آماده هستند؟
بارزانی: آنها آماده هستند. من به عبادی گفتم، به ائتلاف شیعه گفتم، 'در نهایت، هدف ما استقلال است و شما بایستی این مسئله را جدی بگیرید. هر دوی آنها گفتند که از گفته من شوکه شده اند اما از صراحت من قدردانی کردند. آنها گفتند: این اولین باری است که می بینند موضوع استقلال به طور رسمی مطرح شده است. من به آنها گفتم: «در گذشته، این مسئله از طریق رسانه ها منتقل می شد. حالا من رسما به شما می گویم که هدف ما استقلال است و ما بایستی کمیته ای را برای بحث بر سر این موضوع تشکیل دهیم.»
المانیتور: دقیقا چه وقت ؟
بارزانی: قبل از آغاز عملیات موصل بود، در پایان ماه آگوست. و پس از سفر من، رئیس اقلیم مسعود بارزانی،... نیز به بغداد سفر کرد. مهمترین گام شروع گفت و گو بر سر این موضوع با بغداد است.
المانیتور: اما غیر از این است که همه توافقات شما با بغداد به تراژدی ختم شده است؟ و آیا جز این است که عبادی به کردها برای دفع رقبای سیاسی داخلی خود نیاز دارد؟ شاید این وضع بیشتر به خاطر منافع کوتاه مدت شخصی وی است. و یا می گوید که تغیرات جدید در راه است که این بار اعتماد به نفس بیشتری به شما می دهد؟
بارزانی: مطمئنا وضعیت این بار فرق می کند. اما آنچه که واقعا مهم است ثبات است، و اگر آنها [بغداد] واقعا می خواهند در این کشور ثبات وجود داشته باشد، این [استقلال کردستان] تنها راه رسیدن به آن است. من به آنها گفتم، "ببیند، آقای نخست وزیر، به تاریخ نگاه کنید. صدام حسین در سال 1970 یک توافق [استقلال] را با پدربزرگ من، ملا مصطفی بارزانی، امضا کرد. اما زمانی که در سال 1974 احساس قدرت دوباره نمود، آن شرایط را انکار نموده و پس از آن مجبور شد از نیمی از [آبراه] شط العرب به نفع ایران صرفنظر کند تا آنها را متقاعد سازد از حمایت خود از کردها دست بردارند. و هنگامی که صدام سعی کرد شط العرب را پس گیرد به مدت هشت سال با ایران جنگید و ورشکست شد. بنابراین وی به کویت حمله کرد و خودتان بقیه ماجرا را می دانید. اگر عراق مشکلات خود با کردها را حل کرده بود، هیچ یک از این موارد پیش نمی آمد. علاوه بر این، کردهای عراق بسیار متفاوت از کردهای ایران و ترکیه هستند. آنها بسیار از اعراب دور هستند. آنها هرگز ادغام نشدند. آنها یکدست بوده و به لحاظ جغرافیایی متمرکز اند. در رابطه با ترس تبدیل شدن کردستان مستقل به یک جاذبه برای دیگر کردها، به کردهای ترکیه نگاه کنید. کردهایی که [اکثریت کردنشین] جنوب شرق را ترک می کنند به استانبول، ازمیر و مرسین می روند. آنها به کردستان عراق نیامدند. بنابراین این ایده که برای حل مشکلات کردهای ایران و عراق بایستی از تجربه عراق استفاده کنید، اصلا درست نیست.
المانیتور: به عراق برگردیم ، پر واضح است که آنها آماده مبارزه با شما نیستند و خودشان به این مهم اذعان کرده اند.
بارزانی: آنها در حال برای مبارزه با ما آماده نیستند. الان نه. اما حتی اگر آماده بودند، هیچ چیزی حل نمی شد.
المانیتور: آیا فکر می کنید همکاری ای که بین شما و بغداد بر سر موصل پیش آمده است باعث ایجاد حسن نیت شده و راه ، به گفته مسرور بارزانی، "جدایی دوستانه " را هموار می کند.
بارزانی: ما در موصل یک دشمن مشترک داریم. شکست داعش برای ما یک اولویت است و مهم نیست که این اولویت چیست. مسئله برای بغداد نیز به همین صورت است. این مسائل (استقلال کردستان و مبارزه با داعش) جدا هستند.
المانیتور: اعراب سنی در کجای این شرایط قرار دارند؟
بارزانی: جامعه اهل سنت بایستی خودشان تصمیم بگیرید که چه می خواهند، این که آیا استقلال منطقه ای می خواهند و یا شیوه های دیگر. هنگامی که آنها به اجماع برسند، همه چیز در یک مسیر قرار خواهد گرفت. با این حال مشکل همه این است که به نظر نمی رسد اهل سنت بدانند به دنبال چه چیزی هستند. این مسئله اصلی است.
المانیتور: ایا آنها بخشی از دولت مستقل کرد شما نخواهند بود؟
بارزانی: خیر
المانیتور: به نظر می رسد برخی از کردها هم نمی دانند چه می خواهند. شما اختلافات داخلی شدید و همیشگی دارید، از جمله بر سر موضوع استقلال و خصوصا بر سر زمان انجام آن. چگونه این تفاوت ها را حل خواهید کرد؟
بارزانی: من انتظار ندارم کسی و یا شخصی در مقابل مسئله استقلال بایستد. اجماع آرا در این مورد وجود دارد.
این موضوع فراتر از احزاب، فراتر از سیاست و فراتر از این یا آن رهبر است.
در واقع در جهان هیچ ملتی وجود ندارد که به دنبال دستیابی به استقلال بوده اما با مشکلاتی رو به رو نشده باشد. ما اختلاف هایمان را حل و فصل خواهیم کرد. ببینید، بزرگترین چالشی که دو سال پیش با آن روبرو بودیم داعش بود. مسئله این نبود که چه بندی از قانون اساسی در پارلمان مورد بحث قرار می گیرد. داعش 30 کیلومتر (19 مایل) از اربیل فاصله داشت. اولویت ما در آن زمان مبارزه با داعش بود. در حال حاضر، وضعیت به تدریج در حال تغییر است. ما در آن جنگ بیش از 1600 پیشمرگه را از دست دادیم. نه هزار نفر از قهرمانانمان مجروح شدند. و در حال حاضر، ما با حمایت جامعه بین المللی و به ویژه آمریکایی ها، کنترل تمام مناطق مان را دوباره در دست گرفتیم. و بنابراین من فکر می کنم اکنون زمان مناسب برای بحث در مورد استقلال است، و ما آن را آغاز کرده ایم. ما هیئت [حزب دمکرات کردستان (KDP)] خود را نزد PUK [اتحاد میهنی کردستان] و [حزب مخالف] گوران فرستادیم. ما اختلاف هایمان را حل خواهیم کرد. اما ابتدا هر کدام از طرفین موضع خود و همچنین خواسته های خود را به وضوح مشخص سازد. و همچنین، ما نبایستی دست آوردهایمان را ناچیز بشماریم. ما با هم [به صورت ائتلاف] حکومت کرده ابم. ما (آینده را) بر اساس آن خواهیم ساخت.
المانیتور: اما هم PUK و هم Gorran از این هراس دارند که استقلال منجر به تاسیس یک"بارزانیستان" شود و نه یک کردستان.
بارزانی: تصور غلط وجود دارد که بارزانی و حزب دموکرات همه چیز را تحت کنترل دارند. این درک نادرستی است. هنگامی که [رهبر PUK و رئیس جمهور سابق عراق] مام جلال [طالبانی] در صحنه بود، هرگز چنین مسئله ای وجود نداشت. خروج مام جلال از صحنه سیاسی خلاء بزرگی ایجاد کرد. در نقطه خاصی فکر می کردیم می توانیم با نوشیروان (مصطفی)(رهبر گوران) تعامل داشته باشیم؛ این که او بتواند به آن جایگاه برسد و شکاف (موجود) را پر کند. اما ما واقعا بسیار نا امید بودیم. هیچ کس در PUK یا Gorran وجود ندارد که هم جذبه و هم جایگاه [طالبانی] را داشته باشد. به علاوه، آنها با هم دچار تنش هستند. در این شرایط است که آنها ما [حزب دموکرات کردستان] را بسیار بزرگ می بینند.
المانیتور: آیا ترکیه با استقلال شما موافق است؟
بارزانی: ممکن است آنگونه که ما دوست داریم آنها موافق نباشند. اما در نهایت، ترکیه یکی از کشورهایی است که بایستی در مورد مسئله استقلال با آن گفتگو کنیم.
المانیتور: ایا این گفتگو آغاز شده است؟
بارزانی: نه رسما.
المانیتور: آیا به دنبال ان هستید تا رسما مذاکره کنید؟
بارزانی: بله.
المانیتور: در تقویم (برنامه) سال 2017 وجود دارد؟
بارزانی: بله، مطمئنا این مسئله را با آنها مطرح خواهیم کرد.
المانیتور: و آیا فکر می کنید رهبران فعلی ترکیه از این مذاکرات استقبال خواهند کرد؟
بارزانی: به عقیده من آنچه که تغییر کرده این است که این موضوع، بدون توجه به چیستی آن، قبلا برای ترکیه خط قرمز بود. اما اکنون بر این باورم که یک فرصت برای گفت و گو و حداقل توجه آنها به این مسئله پیش آمده است.
المانیتور: آیا این واقعیت که ترکیه اجازه می دهد شما نفت خود را به طور مستقل از بغداد صادر کنید نشانه ای از این تغییر است؟
بارزانی: بدون شک این یک دستاورد بسیار بزرگ است. این فراتر از تصور ما و فراتر از همه انتظارات ما بود که ترکیه اجازه روی دادن این اتفاق را بدهد.
المانیتور: آیا صلح میان ترکیه و کردهای آن کشور به این معنی نیست که استقلال آینده شما پایدارتر خواهد بود؟
بارزانی: این مسئله ای است که تنها از طریق مذاکرات صلح آمیز میان آنکارا و کردها قابل حل است.
المانیتور: شما نقشی کلیدی در شروع مذاکرات صلح، مذاکرات اسلو، میان ترکیه و پ ک ک ایفا کردید. آیا شما برای ایفای دوباره این نقش آماده اید؟
بارزانی: مطمئنا. ما همیشه و به هر شیوه ممکن برای کمک به احیای روند صلح آماده ایم. اما ابتدا پ ک ک بایستی در استراتژی خود تجدید نظر کند. آنها باید درک کنند که نمی توانند این مشکل را از طریق جنگ و خشونت حل کنند. و این بایستی تصمیمی استراتژیک باشد و نه یک مانور تاکتیکی.
المانیتور: آیا موافقید که ترکیه نیز بایستی همین کار را انجام دهد؟
بارزانی: بله. اما اجازه بدید سخنانم را ادامه دهم. اگر پ ک ک در راستای حمایت از راه حل صلح آمیز برای کنار گذاشتن عملیات نظامی خود تصمیمی استراتژیک بگیرد، همه چیز بسیار آسان تر خواهد شد. کشتن سربازان و بمب گذاری در استانبول این مشکل را حل نمی کند. هر دو طرف از این وضعیت متضرر می شوند. هنگامی که پ ک ک در سال گذشته مبارزه خود را به شهرستانها کشاند، چه کسی از این وضعیت بیشترین صدمه را دید؟ کردها. زمان آن رسیده است تا پ ک ک خشونت را متوقف نموده و اعلام آتش بس نماید؛ البته نه به صورت موقت.
و شخصیت اصلی کردها برای از سر گیری هر گونه مذاکره صلح جدید عبدالله اوجالان [رهبر پ.ک.ک زندانی] خواهد بود.
المانیتور: در مورد ایران؟ آیا نباید با آنها نیز بر سر استقلال مذاکره کنید؟
بارزانی: رسانه های ایران از هر فرصتی استفاده می کنند تا بگویند ایران با استقلال کردستان [عراق] مخالف است؛ حتی زمانی که این مسئله در دستور کار نیز نیست. البته که بایستی این مذاکرات را با ایرانی ها نیز داشته باشیم، اما به نظر می رسد که حتی قبل از صحبت و مذاکره در مورد این مسئله، آنها تصمیم گرفته اند تا با آن [استقلال کردستان عراق] مخالفت کنند.
المانیتور: آیا این واقعیت که در حال حاضر به گروههای کرد ایرانی واقع در اقلیم کردستان عراق اجازه داده می شود تا برای جمع آوری مالیات از قاچاقچیان و از سرگیری فعالیت های نظامی علیه حکومت در داخل ایران فعالیت نمایند، به نوعی پیامی از سوی شما به ایرانی هاست؟
بارزانی: نه، نه. ما کاملا با ایده استفاده از سرزمین مان به عنوان سکوی پرشی برای عملیات نظامی علیه همسایگان مان، از جمله ایران مخالف هستیم. و در مورد اقدامات پیشگیرانه بسیار جدی هستیم. من فکر نمی کنم این [فعالیت] مشکل (کردها) در ایران را حل کند. و کمیته مشترکی توسط ایران و حکومت اقلیم کردستان برای رسیدگی به این مسائل وجود دارد.
المانیتور: بنابراین در این مورد، آیا به گروه های کرد ایرانی اجازه داده شده است تا به سمت مرز ایران بازگردند تا مانع حضور پ ک ک در آنجا شوند؟
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر